El català, un mercat important

El català no és pas una llengua petita, sinó de dimensions mitjanes. Té un pes econòmic dins el context europeu més important sovint del que ens imaginem. Totes les persones consumidores de comunitats lingüístiques comparables a la catalana -com la finesa, la sueca, la danesa, la noruega, la grega, la lituana o la txeca- tenen la publicitat als comerços i a la via pública, l'etiquetatge dels productes, la retolació i la cartellera, els serveis d'atenció al client i, en general, les relacions amb el consumidor en llurs respectives llengües. Això és així encara que la majoria de parlants d'aquestes llengües tenen, com els catalans, coneixement d'una segona llengua o més, i no per això, renuncien a disposar de tota la informació comercial i de serveis en les llengües pròpies. El català no n'ha de ser una excepció. Cal actuar per disposar de tots aquests serveis en català com a mostra de normalitat, tal com faríem amb aquestes llengües en els respectius països.

Actuar en català no és només una necessitat de responsabilitat, sinó també de coherència, de funcionament i de mercat.

Tot seguit us mostrem algunes dades que mostren el pes econòmic del català en el context internacional.

13a llengua europea més parlada a la UE

El nombre absolut de parlants és més alt, per exemple, que el del danès, el finès, el croat, el búlgar o l'eslovac.

63a llengua en número de parlants arreu del món

Actualment, al món s'hi parlen, aproximadament, unes 6.000 llengües, segons les dades de Global Language Network.

9a llengua de la UE amb més població allà on és oficial

Per sobre, doncs, de llengües com el portuguès i el grec i just després del romanès.

Parlada en 4 estats europeus com a llengua pròpia

Poques llengües europees són pròpies de 4 estats. Aquest és el cas del català a Espanya, França, Andorra i Itàlia.

10 milions de parlants

A partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d'habitants s'estima que uns 10 milions de persones parlen català.

Més de 4 milions de clients catalans l'utilitzen al petit comerç 

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2013, 4.056.500 catalans utilitzen el català al petit comerç (són el 65% dels consumidors). Gairebé tots (3.833.100) també l'utilitzen a les grans superfícies.

Parlada en 4 estats europeus com a llengua pròpia

Poques llengües europees són pròpies de 4 estats. Aquest és el cas del català a Espanya, França, Andorra i Itàlia.

13 milions de persones que l'entenen

A partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d'habitants, s'estima que uns 13 milions de persones són capaces d'entendre el català.

El 94,4% de la població de Catalunya l'entén i el 81,2% el parla

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2018, un 94,4% l'entén i un 81,2% el parla. 

El català és la 23a llengua més traduïda del món

La llengua catalana (dades 2020 de l'ïndex Transaltionum d'UNESCO) és la 23a llengua del món amb més llibres traduïts del català a altres llengües. Supera llengües amb un pes demogràfic similar (búlgar, eslovac o romanès). A nivell, el català escala fins a la 14a posició.

Més del 60% dels clients catalans l'utilitzen amb els tractes amb les entitats financeres

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2018, el 61,1% utilitzen el català amb les entitats financeres.

Més del 60% dels clients catalans l'utilitzen amb els tractes al petit comerç i les grans superfícies

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2018 el 66,1 % utilitzen el català en el petit comerç i el 63,5 % ho fa en les grans superfícies.

134 universitats d'arreu del món ensenyen català

Durant el curs acadèmic 2019-2020, la Xarxa Universitària d'Estudis Catalans a l'estranger va estar integrada per 134 universitats a quatre continents, concretament, 5 universitats asiàtiques, 98 d'europees, 27 de nord-americanes i 4 de sud-americanes.

Més de dos terços de la població catalana demanden més presència del català a internet

Segons un estudi de la Generalitat de Catalunya, el 67,3 % de consumidors catalans voldria que els webs de les marques que consumeix fossin, també, en català.

40

Lloc que ocupa en la posició mundial en nombre absolut de webs segons w3techs.com 2020.

3 dels 10 webs més visitats del món ja tenen versió en català Segons les darreres dades d'Alexa de 2019, 3 dels 10 webs més visitats al món tenen versió en català. Són Google, YouTube i Facebook. Dels que no tenen versió en català, sis només la tenen en xinès (Baidu,  QQ.com, Taobao.com, Tmall.com, Tmall.com i Sohu.com) i una, 360.cn, a part de tenir la versió original en xinès, també té versió en anglès. A Espanya, són 8 dels 10 webs més visitats els tenen versió en català: Google.com, Google.es YouTube, Facebook, Live, Wikipedia, Elpais.com i Blogspot.com. 
Els gairebé 650.000 articles la situen com a 19a versió

A data d'abril de 2020, el català té 644.290 articles a Viquipèdia. Això la situa com la 19a versió segons nombre d'articles, per sobre, per exemple, del noruec, del serbocroat, de l'hongarès o del txec. La versió en català va ser la segona llengua a aparèixer a Viquipèdia després de l'anglès.

9a posició en número d'usuaris de twitter a la UE, i 17a en número d'usuaris a nivell mundial

Pel que fa al número absolut de piulades a l'UE, ocupa la 10a posició, i, la 19a en número de piulades a nivell mundial, segons les dades de Global Language Network.

Domini lingüístic del català

Fes servir el català