El català, un mercat important

El català no és pas una llengua petita, sinó de dimensions mitjanes. Té un pes econòmic dins el context europeu més important sovint del que ens imaginem. Totes les persones consumidores de comunitats lingüístiques comparables a la catalana -com la finesa, la sueca, la danesa, la noruega, la grega, la lituana o la txeca- tenen la publicitat als comerços i a la via pública, l'etiquetatge dels productes, la retolació i la cartellera, els serveis d'atenció al client i, en general, les relacions amb el consumidor en llurs respectives llengües. Això és així encara que la majoria de parlants d'aquestes llengües tenen, com els catalans, coneixement d'una segona llengua o més, i no per això, renuncien a disposar de tota la informació comercial i de serveis en les llengües pròpies. El català no n'ha de ser una excepció. Cal actuar per disposar de tots aquests serveis en català com a mostra de normalitat, tal com faríem amb aquestes llengües en els respectius països.

Actuar en català no és només una necessitat de responsabilitat, sinó també de coherència, de funcionament i de mercat.

Tot seguit us mostrem algunes dades que mostren el pes econòmic del català en el context internacional.

10 milions de parlants

L'InformeCAT 2018 estima un nombre de 10.048.969 persones que parlen català a partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d'habitants.

Gairebé 13,5 milions l'entenen

L'InformeCAT 2018 estima un nombre de 13.400.074 persones capaces d'entendre el català a partir de les darreres enquestes de referència a cada territori i les dels censos oficials d'habitants.

El 94,3% de la població de Catalunya l'entén i el 80,4% el parla

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2013, un 94,3% l'entenia i un 80,4% el parlava. Segons dades de la Xarxa CRUSCAT, per al conjunt de territoris de parla catalana la comprensió arriba al 91,7% (2012).

Prop de 4 milions de clients catalans l'utilitzen amb els tractes amb els bancs 

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2013, 3.843.900 catalans utilitzen el català amb les entitats financeres (més del 60% dels consumidors), dels quals 1.918.800 (30,7%) ho fan exclusivament en català.

Més de 4 milions de clients catalans l'utilitzen al petit comerç 

Segons la darrera Enquesta d'usos lingüístics de la població del 2013, 4.056.500 catalans utilitzen el català al petit comerç (són el 65% dels consumidors). Gairebé tots (3.833.100) també l'utilitzen a les grans superfícies.

Parlada en 4 estats europeus com a llengua pròpia

Poques llengües europees són pròpies de 4 estats. Aquest és el cas del català a Espanya, França, Andorra i Itàlia.

14a llengua europea més parlada a la UE

El nombre absolut de parlants és més alt que el del danès, el finès, el croat, el búlgar l'eslovac, el maltès, l'irlandès, l'eslovè, l'estonià, el letó o el lituà.

9a llengua de la UE amb més població allà on és oficial

Per sobre, doncs, de llengües com el portuguès i el grec i just després del romanès.

27a posició segons pes econòmic mundial

Segons l'Institut Steinke de Bonn (2005).

4 dels 10 webs més visitats del món ja tenen versió en català

Segons dades d'Alexa (2018), 4  dels 10 webs més visitats al món tenen versió en català. Són Google, Facebook, YouTube, Viquipèdia,. Dels que no tenen versió en català, quatre pràcticament només la tenen en xinès (Baidu,  QQ.com, Taobao.com i Tmall.com). A Espanya, són 7 dels 10 webs més visitats els tenen versió en català: Google.com, Google.es YouTube, Facebook, Twitter, Wikipedia i Live

El català, la 19a llengua més utilitzada a Twitter

Segons la Universitat de Cornell (Nova York), el català és la 19a llengua més usada a Twitter, just per sota del xinès (2013). Això es va fer a partir de la recopilació d'una mitjana de 650.000 piulades diàries durant dos anys arreu del món. Es van trobar 80 llengües diferents.

Més de 600.000 articles i en la 20a posició en versions idiomàtiques del món a Viquipèdia

El 2018 el català té 594.607 articles a Viquipèdia, molts més que el noruec,  el finès, l'hongarès, el txec, el romanès o el turc).La versió en català va ser la segona llengua a aparèixer a Viquipèdia després de l'anglès.

La 7a llengua més apresa a la Unió Europea

Segons dades de l'Eurobaròmetre del 2012, el català ocupa la setena posició en la llengua que, sense tenir-la com a materna, hom l'aprèn i tan sols és superada per llengües amb un volum molt superior de parlants. L'anglès és la llengua més apresa a la Unió Europea, el 20,09% dels ciutadans europeus declaren dominar-la com a segona o tercera llengua. El català ocupa la setena posició, just darrere de l'anglès, el francès, l'alemany, el castellà, el rus i l'italià.

El català és la 22a llengua més traduïda del món

La llengua catalana (dades 2012) és la 22a llengua del món amb més llibres traduïts del català a altres llengües. Supera llengües amb un pes demogràfic similar (búlgar, eslovac o grec). El català ocupa la 26a posició en volum de traduccions d'altres llengües al català.

132 universitats d'arreu del món ensenyen català

Durant el curs acadèmic 2017-2018, la Xarxa Universitària d'Estudis Catalans a l'estranger va estar integrada per 132 universitats a quatre continents. Això inclou universitats de països com el Japó, l'Índia, Israel, el Canadà, els Estats Units d'Amèrica, Xile, Brasil, Cuba, i per descomptat bona part dels països europeus. Més de 7.000 estudiants aprenen català en aquestes universitats.

Domini lingüístic del català

Fes servir el català